sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Ompelujuttu; laminoitujen kankaiden ompelu

Pohdiskelin tosiaan, että näin "itseoppineena" ompelijana voisin jaella joitain vinkkejä joita on tässä oman muutaman vuoden aktiivitouhuamisen ohessa vastaan tullut.. Kokeneemmille ompelijoille minun vinkeissäni tuskin on mitään uutta, mutta ehkäpä joku aloittelija voi täältä apua harrastuksen alkuun saada.

Tässä siis tältä päivältä ensimmäinen mieleen tullut vinkkaus.

Laminoituja kankaitahan löytyy markkinoilta jos jonkinlaisia, tyypillisimpiä ovat kumiset tai vahatut sadeasukankaat, sadetta kestävät ulkoilukankaat joissa on nurjalla puolella jonkinlainen ohut kumikerros ehkäisemässä läpi kastumista ja tuulta. Samoin PUL-kankaat kestovaippoihin sisältävät polyuretaanilaminoinnin.

Ompelijalle nämä kankaat voivat tuottaa harmaita hiuksia sillä ompelukoneen syöttö ei arvosta tahmapintaisia kankaita vaan lopputulema näyttää yleensä jokseenkin tältä;


Koneen syöttöä vasten oleva puoli kumipintaisesta kankaasta soljuu kyllä ihan kivasti eteenpäin, mutta paininjalan puoleinen kangas ei liu'u eteenpäin siivosti vaan tarraa kiinni ja lopulta vetäytyy ryttyyn sössien ompelutyön ja tekijän hermot.

Ratkaisuvaihtoehtoja tähän tilanteeseen on käytännössä kaksi. Ensisijaisesti suosittelen hankkimaan ompelukoneeseen teflonjalan. Teflonjalka on liukasta muovia oleva perusmallin paininjalka joka vaihdetaan koneeseen. Teflonjalka on niin liukas, etteivät nämä tahmeat materiaalit - kuten ei myöskään esimerkiksi nahka - tarraa kiinni ja siten sotke ompelun lopputulosta. Jos koneeseesi ei teflonjalkaa ole saatavilla voit kokeilla käyttää teflonteippiä jota saa ompelutarvikeliikkeistä. Teflonteippi liimataan tavalliseen paininjalkaan mutta itse en sille lopulta oikein lämmennyt vaan se tuntui monesti tökkivän ja oli epäkäytännöllinen. Lisäksi kun vanhassa koneessani ei ollut pikaklipsillä tapahtuvaa paininjalan vaihtoa oli teipatun jalan kanssa ompelu tavallisissa kankaissa vähän epämiellyttävää. Ei sitä jalkaa kuitenkaan jaksanut joka kerta ruuvarilla alkaa irroittamaan.

Uuteen Singeriini hommasinkin teflonjalan heti oston yhteydessä ja on se kyllä hyvä!

Tavallisia kankaita teflonjalalla ei kuitenkaan välttämättä ole kovin miellyttävä ommella, sillä jalka on todella niin liukas, että peruskankaat saattavat tuntia liukuvan sen alla turhankin livakasti ja saumat voivat alkaa viettämään vääriin suuntiin. Uusista koneista kuitenkin (ja toki osasta vanhempiakin) paininjalka on näppärä vaihtaa pikaklipsillä tavalliseen kun nahkeat materiaalit on ommeltu.


Nuppineuloja ei laminoituihin materiaaleihin ymmärrettävästi suositella käytettävän. Ethän halua rikkoa ohutta kumikalvoa kankaassa ja siten mahdollistaa veden pääsyä materiaalista läpi! Monissa lähteissä suositellaan käyttämään nuppineulojen tilalle teippiä mutta itse totesin teipin niin rasittavaksi työstettäväksi, että olen käyttänyt nuppineuloja varovasti. Käytännössä koska ompelen paininjalan etäisyydeltä kankaan reunasta asetan nuppineulat niin, että niiden aiheuttamat reiät kankaaseen tulevat tämän ylimääräkankaan puolelle eivätkä tuhoa itse vaatetta.

Nuppineulat asettelen myöskin poikittain tulevaan saumaan nähden jolloin voin ommella suoraan nuppareitten yli, eikä niitä tarvitse tässä vaiheessa poistaa. Ulkoilukankaat kun ovat monesti niin liukkaita, että lähtevät helposti luisumaan väärään asentoon. Nuppineulat on helppoa poistaa sitten kaikki kerralla kun sauma on ommeltu.


Ja mitä tästä työstä tänään syntyi? :)

Pari tikkivuorista sadetakkia.




Rätisevän oranssi väri tässä ulkoilukankaassa olikin vaikea ikuistaa joten piti räpsäistä kuva ihan salamalla värin näkyviin saamiseksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti